A Short History of Improvisational Theatre

Кратка история на Импровизаторския Театър

Импровизаторският театър е толкова стар, колкото и времето. Тои датира още преди изобретяването на писмеността, тъй като много преди да започнем да пишем скриптове, разказвахме истории, като ги разигравахме.

 

Commedia Dell’Arte

През вековете имаше много различни импровизаторски стилове. Най-прекият предшественик на съвременния импровизатор вероятно е Commedia Dell’Arte, който е популярен в цяла Европа с почти 200 старта в средата на 1500-те год. Групи от изпълнители са пътували от град до град, представяйки шоута на публичните площади и на импровизираните сцени. Те импровизирали целия си диалог, в рамките на една структура, осигурена от поредица “сценарии”.

След като Commedia залезе, импровизираният театър изчезна в неизвестност, докато не беше отделно и спонтанно повторно изобретен от двама души, които са оформили занаята, както съществува днес – Кийт Джонстоун и Виола Комин.

 

Кийт Джонстоун и Theatresports

Кийт Джонстоун започва да формулира теориите си за творчеството и спонтанността, докато израства в Англия, а по-късно ги пренася и в университета в Калгари, където преподава. Той чувства, че театърът е станал претенциозен, затова и обикновеният човек на улицата дори не помислял да го посети. Джонстоун иска да докара на театър хората, които ходят на спортни и боксови мачове, същата публика, за която Шекспир бе писал по негово време.

Джонстоун решава, че един от начините е да комбинира елементи и от театъра, и от спорта, за да се образува хибрид, наречен Theatresports. Оформлението на тийм спорта беше адаптирано към контекста на импровизаторския театър; екипите ще се състезават за точки, присъдени от съдиите, а публиката ще бъде окуражена да приветства добрите сцени и да съжалява съдиите (“убий съдията!”).

Чрез Theatresports, идеите на Джонстън продължават да влияят (пряко или непряко) на почти всички големи групи за импровизация.

 

Виола Комин и театрални игри

Назад, през 20-те и 30-те години, една жена на име Виола Комин започва да развива нов подход към преподаването на актьорско майсторство. Той се основава на простата и мощна идея, че децата биха се радвали на изучаването на занаята, ако той се представи като поредица от игри.

Синът на Комин, Пол Силс, надгражда майчината си работа и е една от движещите сили на импровизаторския театър, съсредоточена около Чикагския университет в средата на 50-те години на 20в. Заедно с хора като Дел Клоус и Дейвид Шепърд, Силс създава ансамбъл от актьори, които развиват един вид “съвременна Commedia”, която ще се хареса на средно-статистическия човек. Както и при Theatresports и оригиналната Commedia, целта била да се създаде театър, достъпен за всички .

Групата, която израсна от работата на Силс, Шепърд и Клоус, наречена The Compass, била изключително успешна. Тя довежда хората в театъра, които, в много случаи, никога не са ходили досега и в крайна сметка са довели до раразстването на компания, наречена Second City.

Чрез “The Compass” и “Second City”, театралните игри на Комин се отразяват върху цяло поколение импровизаторски изпълнители.

 

За повече информация…

Разгледайте книгите Impro от Keith Johnstone (Methuen) и Something Wonderful Right Away от Jeffrey Sweet (Limelight). Също така разгледайте списъка с подобрените книги.