Компост от червен калифорнийски червей

Град Ванкувър – Земеделски град, работилница за компост

Основно ръководство за компост от червеи

От Джилиън Елкок
и Джоузи Мартенс
(В) Авторско право: Farmer City 1995

Защо компост?

Рециклирането на органичните отпадъци на домакинството в компост ни позволява да върнем на почвата необходимата органична материя. По този начин ние участваме в цикъла на природата и намаляваме боклука, който навлиза в зараждащи се депа.
 
Защо компост с червеи?

Червейното компостиране е метод за рециклиране на хранителните отпадъци в богат, тъмен, миришещ на почва балсам за земята. Голямото предимство на червейното компостиране е, че това може да се направи на закрито и на открито, което позволява целогодишно компостиране. То също така предоставя на обитателите на апартаменти средства за компостиране. Накратко, червеният компост се прави в контейнер, напълнен с навлажнена постелка и червеи. Добавете хранителните си отпадъци за определен период от време, а червеите и микроорганизмите в крайна сметка ще преобразуват цялото съдържание в богат компост.
Следната информация се основава на опита на мрежа от червеи компостери, свързани със City Farmer, Ванкувър и отличната и практична книга: “Червеите ядат боклука ми” от Мери Апълхоф. Тази книга се предоставя на участниците в Работилниците за компост на град Ванкувър / City Farmer. Това кратко въведение в червейното компостиране е само основно ръководство и докато се опитаме да включим цялата необходима информация, за да стартирате вие и вашите червеи, ви препоръчваме да прочетете и книгата – тя е пълна с полезни и завладяващи подробности за този процес. Можете също така да посетите една от градините за демонстрация на компоста в Големия Ванкувър, за да видите червейните кошове за компост, които работят активно и да говорите с опитен персонал. Обадете се на горещата линия за компости, (604) 736-2250.

Какво трябва, за да започна?

А. КОНТЕЙНЕР

Използваме контейнери от дърво и пластмаса. Изградете или купувайте или използвайте въображението си и рециклирайте нещо като старо чекмедже, багажника или изхвърлен варел. Ние предпочитаме дървесината, защото тя е по-абсорбираща и по-добър изолатор за червеите. Използваме пластмасови контейнери, но откриваме, че компостът е доста мокър. Експериментирайте и разберете какво работи за вас и вашите червеи.

Ръководство за размера на контейнера

В “Червеите ядат боклука ми”, Мери Апълхоф предлага да претегляте битовите отпадъци от храна за една седмица (в паунда) и след това да осигурите един квадратен фут площ на паунд. Дълбочината на контейнера трябва да бъде между осем и дванадесет инча. Опциите за една голяма (и тежка) кутия са няколко по-малки контейнера за по-лесно повдигане и движение и по-голям избор на място. Книгата илюстрира разнообразие от контейнери.
В зависимост от размера на контейнера, пробийте 8 до 12 дупки (1/4 – 1/2 инча) на дъното за аериране и дренаж. Една пластмасова кофа може да се нуждае от повече дренаж – ако съдържанието стане твърде влажно, пробийте повече дупки. Повдигнете кошчето на тухли или дървени блокове и поставете тава отдолу, за да уловите излишната течност, която може да се използва като течен растителен тор.

Кошчето се нуждае от капак, за да запази влагата и да осигури тъмнина за червеите. Ако контейнерът е на закрито, лист от тъмна пластмаса или плик, поставен свободно върху леглото, е достатъчен като капак. За външните кошчета е за предпочитане твърд капак, за да се предотвратят нежеланите смукатели и дъжд. Подобно на нас, червеите се нуждаят от въздух, за да живеят, така че не забравяйте да имате достатъчно вентилация.

Б. Постеля

Необходимо е да се осигури влажно легло, за да могат червеите да живеят и да погребват хранителните отпадъци.

Подходящите постелки са нарязан вестник и картон, нарязани листа за падане, нарязана слама и други мъртви растения, водорасли, стърготини, компост и стари торове. Опитайте се да различавате леглото в кофата колкото е възможно повече, да осигурите повече хранителни вещества за червеите и да създадете по-богат компост. Добавете няколко шепи пясък или почва, за да осигурите необходимия пясък за разграждането на храната от червея.

Много е важно да навлажните сухите постелки, преди да ги поставите в кошчето, така че общото ниво на влага да е като изсъхнала гъба. Кошчето трябва да е около три четвърти, пълни с навлажнена постелка. Повдигнете внимателно постелята, за да създадете въздушни пространства, които помагат да се контролират миризмите и да се даде по-свободно движение на червеите.

В. Червеи

Двата вида земни червеи, които са най-подходящи за компостиране с червеи, са червеите: Eisenia foetida (често известен като червей wiggler, бръмбар или торен червей) и Lumbricus rubellus. Те често се намират в стари торове и компост купчини. Моля, не използвайте роумни червеи (големи червеи, намиращи се в почвата и компоста), тъй като няма вероятност те да оцелеят.

Къде да получите вашите червеи?

Ако се чувствате авантюристично, намерете стабилен кон или фермер с купчина тор и съберете торба с тор с червеи. Проверете своя кош за компрес за червеи. Можете също така да закупите червеи. Обадете се на Горещата линия за компости за повече подробности относно местните източници на Redworms (Британска Колумбия).

И проверете страницата на нашия доставчик на червеи тук.

Колко червеи ми трябват?

Мери Апълхоф предполага, че правилното съотношение на червеи към хранителни отпадъци трябва да бъде: за един килограм на ден от хранителни отпадъци, използвайте два килограма червеи (приблизително 2000). Ако не сте в състояние да получите това много червеи да започнете, намалете количеството на хранителните отпадъци съответно, докато населението непрекъснато се увеличава.

Как да храня червеите си?

Можете да компостирате хранителни остатъци като плодове и зеленчуци, пулверизирани яйчени черупки, чаени торбички и кафени напитки. Препоръчително е да не се компостират месо, млечни продукти, мазни храни и зърнени храни поради проблеми с миризми, мухи и гризачи. Без стъкло, пластмасово или калаено фолио, моля.

За да избегнете проблеми с мухите и мириса, винаги зарежете отпадъците от храна, като издърпате част от леглото, изхвърлите отпадъците и го покрийте отново с леглото. Заредете последователни товари на различни места в кошчето.

Къде трябва да поставя моята кофа за червеи?

Контейнерите за червеи могат да се използват на закрито през цялата година и на открито през по-леките месеци. Предимството на мобилните контейнери е, че те могат да се придвижват, когато климатичните условия се променят. Вътре, мазетата са отлични места (топло, тъмно и сухо), но всяко резервно пространство може да бъде използвано, стига температурите да са между 40-80 градуса. Знаем, че някои от посветените в компостерите имат контейнери с червеи под ръка на кухненските плотове. На открито, кофи могат да се държат в навеси и гаражи, на вътрешни дворове и балкони. Те трябва да се пазят от горещо слънце и силен дъжд. Ако температурите паднат под 40 градуса F., контейнерите трябва да бъдат преместени на закрито или добре изолирани на открито.

Как да поддържам кофата си?

Ако имате правилното съотношение на площта към червеите към хранителните остатъци, няма достатъчно работа, освен да добавите храна, докато не изминат около два месеца и половина. Дотогава трябва да има малко или никакво оригинално легло видимо в кошчето и съдържанието му да бъде кафяво и земно с видими отпечатъци от червеи. Съдържанието значително ще намалее и в насипно състояние.

Важно е да отделите червеите от готовия компост, в противен случай червеите ще започнат да умират. Има няколко начина да направите това и можете да откриете кой е най-добрият за вас. Най-бързо е просто да преместите готовия компост от едната страна на кофата, да поставите ново легло в създаденото пространство и да поставите отпадъците от храна в новото легло. Червеите постепенно се придвижват и готовият компост може да бъде обезмаслен, ако е необходимо.

Ако имате време или искате да използвате целия компост, можете да изхвърлите цялото съдържание на контейнера върху голям пластмасов лист и да отделите червеите ръчно. Повечето деца обичат да помогнат с този процес и можете да го превърнете в забавен урок за червеите за тях. Внимавайте за малките лимонообразни червейни буби, които съдържат между два и двайсет бебета червеи! Чрез разделянето на червеите от компоста ще спестите повече червеи за следващия ви контейнер. Смесете малко от готовия компост с новата постеля на следващия контейнер и оставете останалото в пластмасови торбички, за да го използвате по желание.

Къде да използвам компоста си?

Компостът може да се смесва с почва и да се използва за стайни растения и дворни контейнери. Това е отличен мулч (разпространен в слой върху почвата) за саксийни растения. Ако се скрие, може да се прибави за смеси за разсад за и фино да се поръси на тревата като балсам. Той може да се използва директно в градината, или да се вкопае в почвата или да се използва като мулч.

Общи проблеми и решения

Най-често срещаният проблем е неприятни, силни миризми, които се причиняват от липсата на кислород в компоста поради претоварване с хранителни отпадъци, така че храната да е прекалено дълга и съдържанието на кошчето да стане прекалено влажно. Решението е да спрете да добавяте хранителни отпадъци, докато червеите и микроорганизмите не разбият каква храна е там и леко разбъркайте цялото съдържание, за да позволите повече въздух. Проверете дренажните отвори, за да сте сигурни, че не са блокирани. Пробийте повече дупки, ако е необходимо. Червеите ще се удавят, ако обкръжението им стане прекалено влажно.
Известно е, че червеите се пълзят от леглото и отстрани и от капака, ако условията не са подходящи за тях. Ако нивото на влага изглежда добре, леглото може да е прекалено киселинно. Това може да се случи, ако добавите много цитрусови обелки и други кисели храни. Регулирайте чрез добавяне на малка градинска вар и намаляване на киселинните отпадъци.

Плодните мухи може понякога да причиняват неудобства. Обезкуражете ги като погребвате хранителните отпадъци и не претоварвайте контейнера. Съхранявайте пластмасов лист или парче стар килим или изхвърлете на повърхността на компоста в контейнера. Ако мухите са все още упорити, преместете кошчето на място, където мухите няма да са проблем. Няколко приятелски паяци наблизо ще ви помогнат да контролирате проблемите с мухите!

За финал

Изваждането на червеи от естествената им среда и поставянето им в контейнери създава човешка отговорност. Те са живи същества със свои собствени уникални потребности, така че е важно да се създаде и поддържа здравословно местообитание за тях, за да вършат своята работа. Ако доставят правилните съставки и грижи, вашите червеи ще процъфтяват и ще ви направят компост. Щастливо и успешно компостиране!